Obavijest za građane

Cjepljenje protiv hepatitisa B u Federaciji BiH je uvedeno za sedmogodišnjake 1999. godine, a od 2004. godine se primjeniuje u novorođenačkoj dobi. Promjenom dobne granice stvorio se udio djece koja nisu cijepljena protiv hepatitisa B u djecjoj dobi ili ne poznaju svoj cjepni status. Posebno osjetljivu skupinu čine mladi koji pohađaju medicinski fakultet, fakultete zdravstvenih studija i studija dentalne medicine, koji u svakodnevnoj praksi jesu ili će biti izloženi riziku infekcije virusom hepatitisa B. Osnova prevencije hepatitisa B je cijepljenje.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je omogućio cjepivo protiv hepatitisa B – Euvax adultis za odrasle osobe (16 i više godina starosti) koje nisu potpuno cijepljene, posebno mlade osobe koje pripadaju navedenim generacijama (2000.-2004.) i pohađaju navedene studije.

Javite se u nadležnu ambulantu porodične medicine kako bismo napravili evidenciju o broju potrebnih doza te istu obezbijedili. Sve dalje informacije možete dobiti u nadležnim ambulantama.